Cześć wszystkim,
chciałbym przedstawić propozycję nowego protokołu ligowego od gracza dla graczy
Protokół będzie przede wszystkim pozwalał zapisać szczegóły przebiegu meczu.
Zalety
- Szersze komórki do wpisywania nazwisk i wyników
- Możliwość wskazania którą lotką skończył wygrywający zawodnik
- Możliwość wskazania ile punktów pozostało przegranemu/ przegranym
- Możliwość wyliczenia średnich z każdego lega
- Przebieg meczu został podzielony na 3 legi
- W przebiegu meczu zestawienie par jest zapisane u góry, aby poniżej łatwiej było wpisać zmianę.
Wady
- Więcej informacji do wpisania
- Zawodnicy będą musieli się przyzwyczaić i po wygranym legu poczekać chwilę, aż "protokolant" uzupełni szczegóły pojedynku (zwłaszcza w deblach)
Zasada wypełniania
Względem oryginalne wersji nowością są tabelki leg1, leg2, leg3, w których należy wypełnić następujące kolumny:
- Wygrał: wpisujemy gracza, który skończył lega (H1, H2...)
- Lotka: wpisujemy lotkę, którą skończył gracz
- Partner - pozostał punkty: uzupełniane tylko w deblu, punktu drugiego zawodnika z drużyny
- Rywal- pozostałe punkty: punkty przeciwnika na "pierwszym" liczniku
- Rywal2- pozostałe punkty: punkty przeciwnika na "drugim" liczniku
- Rozpoczął: uzupełniane tylko w trzecim legi. Zawodnik rozpoczynający (H1,H2..)
Przykład
Uzupełnienie nowych pól w tabeli przebiegu meczu dla gry debel (H1/H2 vs G3/G4)
- G4: kończy grę 2 lotką 7 rundy (20 lotka)
- G3: pozostało punktów 10
- H1: pozostało punktów 25
- H2: pozostało punktów 83
Wpisujemy:
- Wygrał = G4
- Lotka = 20
- Partner - pozostał punkty = 10(punkty gracza G3)
- Rywal - pozostałe punkty: 25(punkty gracza H1, ma pierwszy licznik przed graczem H2)
- Rywal2 - pozostałe punkty: 83(punkty gracza H2, ma drugi licznik po graczu H1)
Następne kroki po wprowadzeniu zmiany
- Dostosowanie konwertera
* Umożliwienie wskazania dodatkowych informacji
* Uproszczenie protokołu (najszybsza lotka będzie mogą być określana na podstawie przebiegu meczu)
* Średnie będą mogły być wyliczane na podstawie przebiegu meczu
- Rozbudowanie statystyk o średnie
* Szczegóły do ustalenia
Po za kwestią samego protokołu warto zastanowić się nad kwestią średnich:
- W singlach sytuacja jest klarowna.
- W deblach średnia gracza zależy od partnera, więc jest to bardziej średnia pary
Z obecnym protokołem nie zawsze wszyscy sobie świetnie radzą. Zawsze kilka jest takich na ktore długo się czeka na forum. Ten protokół który proponujesz chyba nie jest łatwiejszy.
Protokół jest tak przygotowany, aby ograniczyć wprowadzanie informacji do niezbędnego minimum. Możliwe, że można coś jeszcze bardziej uprościć...
Na pewno w wersji cyfrowej jest większe pole do popisu.
Odnośnie oczekiwania na przebieg meczu, to nie byłbym taki pewien czy problemem jest trudność w wypełnianiu protokołu i jego wpisaniu na stronie za pomocą konwertera. Osobiście stawiam na zbędną zwłokę w wykonywaniu tej czynności...
Rozumiem, że strona druga dotycząca przebiegu meczu jest dla zespołów, które chcą się bawić w takie statystyki? Są drużyny dla których dart to po prostu wspólna zabawa ze znajomymi, a nie spotkanie księgowo-kadrowe z wypełniania tabelek
Pełna zgoda z opinia SiNafay - to ma być wspólna radocha, a nie filia Urzędu Skarbowego. Wprowadźcie takie statystyki na turniejach, jeśli komuś taka analityka jest do czegoś potrzebna.
Ważniejszą sprawą jest takie ustawienie meczy i takie wyposażenie miejsca rozgrywek żeby na mecz było 2 maszyny - to akurat jest istotne skoro II-gp ligowcy bez ambicji, ale za to z pasją maja kończyć masterem. ???
Jak ktoś lubi rozbudowane to pewnie, ale większość woli prostotę. Kiedyś już wrzucałem uproszczoną wersję i teraz wrzucam kolejna, bo tamtej już nie ma.
Wg mnie tak to powinno wyglądać. Większość ludzi i tak nie wpisuje pełnych wyników zawodników, zreszta od przeliczania kto ile zrobił jest konwerter a nie czas meczu.
Rozdzieliłem kolumny gracz/zmiana po to aby było przejrzyściej. Po prostu przekreślasz całą komórke i obok wpisujesz zmiane. Dołożyłem też więcej miejsca na wybryki bo czasem widac, ze brakuje Ponadto poszaczyłem niektore pola w celu większej przejrzystości. Dałem też czytelną czcionkę.
I jak? https://drive.goo...sp=sharing
Zgadzam się, że konwerter powinien zostać zmodyfikowany. Natomiast nie wiem, kto przygotowywał obecną wersję i czy jest chętny na wprowadzanie w nim zmian
Co do samego protokołu, to zaproponowana forma skrócona jest OK, na pewno ogranicza wpisywanie informacji podczas spotkania.
Wydaje się to być lepszą formą dla graczy początkujących bądź oczekujących minimalnej szczegółowości spotkań.
Protokół szczegółowy jest bardziej rozbudowany i dostarcza więcej informacji. Co bardziej oddaje przebieg spotkania niż same wyniki poszczególnych pojedynków.
Ta wersja z kolei wydaje się być dedykowana bardziej zaawansowanym graczom i oczekującym większej liczby danych, statystyk itd.
Osobiście podobają mi się wyniki turniejów steel, gdzie też są dostępne szczegóły pojedynku. Natomiast tam wszystkie rundy są wpisywane.
Przygotowałem uproszczoną wersję protokołu ze szczegółami. https://1drv.ms/b...A?e=edAgYG
Zmiany:
- nie trzeba zapisywać punktów zawodnika, można to obliczyć z przebiegu spotkania
- nie trzeba zapisywać najszybszej lotki, można to wyznaczyć na podstawie szczegółów spotkania
- dodałem tabelkę pokazująca rundę i lotki, które można w niej rzucić
Informacje z konwertera dla protokołu szczegółowego mogłyby by wyglądać na przykład tak jak poniżej.
Drużyny i zawodnicy są wymyśleni
Przebieg meczu szczegóły: Jan Celny - Wojciech Skoncentrowany (2:0) ---- 2:0 - Leg1: Wygrał: Jan Celny (18 lotka) średnia 83,5 | Przegrał: Wojciech Skoncentrowany (pozostało punktów 110) średnia 78,2
- Leg2: Wygrał: Jan Celny (18 lotka) średnia 83,5 | Przegrał: Wojciech Skoncentrowany (pozostało punktów 110) średnia 65,16 Grzegorz Arktyczny- Paweł Pawliczek (2:0) ---- 4:0 - Leg1: Wygrał: Grzegorz Arktyczny (20 lotka) średnia 75,15 | Przegrał: Paweł Pawliczek (pozostało punktów 170) średnia 55,16
- Leg2: Wygrał: Grzegorz Arktyczny (21 lotka) średnia 71,57 | Przegrał: Paweł Pawliczek (pozostało punktów 156) średnia 49,28 Marcin Marcinkowski - Damian Spokojny (2:1) ---- 6:1 - Leg1: Wygrał: Marcin Marcinkowski (25 lotka) średnia 60,12 | Przegrał: Damian Spokojny (pozostało punktów 114) średnia 48,38
- Leg2: Wygrał: Damian Spokojny (18 lotka) średnia 83,5 | Przegrał Marcin Marcinkowski (pozostało punktów 110) średnia 78,2
- Leg3: Zaczął: Marcin Marcinkowski Wygrał: Marcin Marcinkowski (18 lotka) średnia 83,5 | Przegrał: Damian Spokojny (pozostało punktów 156) średnia 69,00 Arkadiusz Arkowy - Marta Bystra (2:1) ---- 8:2 - Leg1: Wygrał: Arkadiusz Arkowy (25 lotka) średnia 60,12 | Przegrał: Marta Bystra (pozostało punktów 114) średnia 48,38
- Leg2: Wygrał: Marta Bystra (18 lotka) średnia 83,5 | Przegrał Arkadiusz Arkowy (pozostało punktów 110) średnia 78,2
- Leg3: Zaczął: Arkadiusz Arkowy Wygrał: Arkadiusz Arkowy (18 lotka) średnia 83,5 | Przegrał: Marta Bystra (pozostało punktów 156) średnia 69,00
Jan Celny, Grzegorz Arktyczny- Marta Bystra, Piotr Piotrowski (2:0) ---- 10:2 - Leg1:
* Wygrali: Jan Celny (27 lotka) średnia 55,6 | Grzegorcz arktyczny (pozostało punktów 32) średnia: 58,63
* Przegrali Marta Bystra (pozostało punktów 140) średnia 45,13 | Piotr Piotrowski (pozostało punktów 193) średnia: 38,5
- Leg2:
* Wygrali: Wygrali: Jan Celny (27 lotka) średnia 55,6 | Grzegorz arktyczny (pozostało punktów 32) średnia: 58,63
* Pregrali: Marta Bystra (pozostało punktów 140) średnia 40,11 | Piotr Piotrowski (pozostało punktów 193) średnia: 38,5
Marcin Marcinkowski, Arkadiusz Arkowy - Wojciech Skoncentrowany, Paweł Pawliczek (2:1) ---- 12:3 - Leg1:
* Wygrali: Arkadiusz Arkowy (26 lotka) średnia 57,80 | Marcin Marcinkowski (pozostało punktów 46) średnia 50,55
* Przegrali: Wojciech Skoncentrowany (pozostało punktów 73) średnia 47,55 | Paweł Pawliczek (pozostało punktów 20) średnia 60,13
- Leg2:
* Wygrali: Paweł Pawliczek (24 lotka) średnia 62,63 | Wojciech skoncentrowany (pozostało punktów 57) 55,5
* Przegrali: Marcin Marcinkowski (pozostało punktów 83) średnia 52,25 | Arkadiusz Arkowy (pozostało punktów 83) średnia 59,71
- Leg3: Rozpoczął Marcin Marcinkowski
* Wygrali: Arkadiusz Arkowy (26 lotka) średnia 57,80 | Marcin Marcinkowski (pozostało punktów 46) średnia 50,55
* Przegrali: Wojciech Skoncentrowany (pozostało punktów 73) średnia 47,55 | Paweł Pawliczek (pozostało punktów 20) średnia 60,13
Jan Celny, Marcin Marcinkowski - Piotr Piotrowski, Maciej Maciszek (2:0) ---- 14:3 - Leg1:
* Wygrali: Jan Celny (27 lotka) średnia 55,6 | Marcin Marcinkowski (pozostało punktów 32) średnia: 58,63
* Przegrali Piotr Piotrowski (pozostało punktów 140) średnia 45,13 | Maciej Maciszek (pozostało punktów 193) średnia: 38,5
- Leg2:
*Wygrali: Jan Celny (27 lotka) średnia 55,6 | Marcin Marcinkowski (pozostało punktów 32) średnia: 58,63
*Przegrali: Piotr Piotrowski (pozostało punktów 140) średnia 40,11 | Maciej Maciszek (pozostało punktów 193) średnia: 38,5
Grzegorz Arktyczny, Arkadiusz Arkowy - Marta Bystra, Wojciech Skoncentrowany (2:0) ---- 16:3 - Leg1:
* Wygrali: Grzegorz Arktyczny (27 lotka) średnia 55,6 | Arkadiusz Arkowy(pozostało punktów 32) średnia: 58,63
* Przegrali Marta Bystra (pozostało punktów 140) średnia 45,13 | Wojciech Skoncentrowany (pozostało punktów 193) średnia: 38,5
- Leg2:
* Wygrali: Grzegorz Arktyczny (27 lotka) średnia 55,6 | Arkadiusz Arkowy (pozostało punktów 32) średnia: 58,63
* Przegrali: Marta Bystra(pozostało punktów 140) średnia 40,11 | Wojciech Skoncentrowany (pozostało punktów 193) średnia: 38,5
Natomiast nie wiem, kto przygotowywał obecną wersję i czy jest chętny na wprowadzanie w nim zmian
Ja zrobiłem obecny konwerter, ale na nowy już się nie rzucę. NIe siedzę już w tym a techniki też się zmieniają. Nie raz pisałem z dowodzącymi, że na pewno w całej lidze jest dużo programistów, którzy ogarnęliby konwerter, który wprowadzałby od razu do jakieś bazy, wyswietlał na stronie wyników i robił z automatu tabele i statystyki. MOżna by nawet wprowadzać wyniki na żywo podczas meczu a inni mogliby na żywo każdy mecz śledzić. Mozliwości jest dużo. Trzeba tylko chcieć coś zmienić a z tym jest trudno w KPLD